Амерички предсједник Доналд Трамп подржао је просвједе који су синоћ почели у Техерану, најприје као комеморативни скуп за погинуле путнике обореног авиона Украиниан Ерлејнса а потом прерасли у антирежимски просвјед.

“Моја администрација ће и даље бити уз вас”, написао је Трамп на Твитеру те додао: “Храбрим људима Ирана: Био сам с вама од почетка свога мандата и моја администрација наставит ће бити уз вас. Помно пратимо ваше просвједе и надахнути смо вашом храброшћу.”

Додао је како иранске власти требају дати дозволе организаицјама за људска права да прате што се тамо догађа и да праве своје извјештаје.

Како је поручио, не смије доћи до још једног “масакра мирних просвједника”, нити искључења интернета. “Свијет проматра”, поручио је Трамп.

Амерички предсједник је потом своје поруке на Твитеру објавио и на перзијском језику.

Скуп у знак сјећања на жртве, путнике авиона Украиниан Ерлајнса за који је потврђено да га је оборио ирански протузрачни сустав, организиран је синоћ испред Свеучилишта Амир Кхабир у Техерану.

Скуп је протицао мирно, а окупљени су потом почели узвикивати антирежимске пароле попут “Стиди се, Револуционарна гардо, оставите ову земљу на миру”, “Смрт диктатору”, “Оставка, лажови”, “Оставка, главни заповиједниче Оружаних снага Камнеи”.

Након оштрих парола, припадници иранске специјалне полиције интервенирали су против окупљене масе. Улице које воде ка мјесту окупљања су затворене, а пјешацима је забрањен прилаз.