Трампова администрација укинула је деценијама дугу рестрикцију која забрањује америчким пореским обвезницима да финансирају израелска научна истраживања у јеврејскимн насељима на окупираној територији.

Док се амерички избори заказани за уторак приближавају, потез Доналда Трампа поздравио је израелски премијер Бењамин Нетањаху и могао би имати подршку међу конзервативним евангелистичким хришћанским гласачима који подржавају ширење израелских насеља на Западној обали.

Насеље Ариел на Западној обали, сједиште израелског универзитета, изабрано је као локација за церемонију отварања новог пута америчког научног истраживања с израелским научницима.

Палестинци, који желе Западну обалу за своју будућу државу, тврде да је Вашингтон “саучесник у израелској нелегалној градњи насеља”.

У Ариелу су Нетањаху и Давид Фриедман, амерички амбасадор у Израелу, ревидирали три споразума постигнута између 1972. и 1977., омогућујући израелским научницима да се пријаве за добијање средстава америчке владе. Такође су потписали нови споразум о научној и технолошкој сарадњи.

На основу сада укинуте забране, новац за истраживања израелских научника не би се могао слати у регије попут Западне обале коју је Израел освојио у 1967. у Блискоисточном рату. Већина земаља сматра трајна насеља на тој територији као кршење Женевске конвенције, иако Израел то оспорава.

“Трампова визија отвара Јудеју и Самарију за академски, трговачки и научни ангажман са САД-ом. Ово је важна побједа против свију који покушавају делегитимизирати све што је Израел створио иза линија из 1967. године”, изјавио је Нетањаху на церемонији у Ариелу, користећи библијске називе за територију Западне обале.

Портпарол палестинског предсједника Махмоуда Аббаса изјавио је да укидање забране финансирања представља “америчко учешће у окупацији палестинске земље”.

Трампова администрација прошле је седмице практично подржала израелско право да гради насеља на Западној обали напуштајући дугогодишњу америчку позицију да она “нису у складу с међународним правом”.

Нетањахује на церемонији поново похвалио Трумпа због “успјешног приступа у увођењу мира у нашу регију” наводећи споразуме постигнуте уз америчко посредовање о успостави дипломатских односа између Израела и неколико арапских држава, преноси Ројтерс.