Одлазећи амерички предсједник Доналд Трамп изјавио је да ће нова администрација ступити на дужност касније овог мјесеца, само дан након што су његове присталице упале у зграду Капитола, у којој су смјештени Заступнички дом и Сенат.

“Нова администрација бит ће инаугурисана 20. јануара. Мој фокус је сада на осигуравању глатке, уредне и неометане транзиције власти”, рекао је Трaмп у видеопоруци објављеној на Твитеру, без спомињања новоизабраног предсједника Џоа Бајдена.

“Овај тренутак тражи опоравак и помирење”, додао је.

Истакао је да су Сједињене Америчке Државе (САД) прошле кроз врло напете изборе, додајући да су “емоције дубоке, те се сада темперамент мора умирити и ситуација смирити”.

Трaмп је такође позвао да се изборним законима, како је казао, “провјери идентитет и бирачко право свих гласача и осигура повјерење на свим будућим изборима”.

У својој поруци, Трaмп је критиковао понашање изгредника, истакавши да је огорчен “гнусним нападом” на зграду Капитола, те да су нападачи “оскрнавили сједиште америчке демократије”.

“Ви који сте умијешани у акте насиља и разарања, не представљате нашу земљу. Они који су прекршили закон, платит ће за то”, додао је.

Стотине демонстраната који подржавају Трампа упали су у сриједу у зграду Капитола, а насиље које је услиједило резултирало је смрћу пет особа. Више од 50 људи је ухапшено, а на десетине је повријеђено.

Трамп и његови политички савезници мјесецима су тврдили да су амерички избори били намјештени и да је ријеч о “превари”.