Трећа недјеља Дошашћа обиљежава се као недјеља Царитаса, а тим поводом широм Босне и Херцеговине служене су мисе на којима вјерници, својим прилозима, изражавају саосјећање са онима којима је потребна помоћ. Ово је уједно и припрема духа за Божић.

Царитас Босне и Херцеговине је пасторална установа католичке Цркве која дјелује унутар цивилног друштва и Цркве сукладно Канонским и Цивилним Законима Босне и Херцеговине, a промовира и свједочи кршћанску љубав.

кардинал Винко Пуљић, надбискуп врхбосански

Бог нам долази као мало дијете, да се човјеку приближи и очитује Божју доброту. Долази нам да нас захвати том добротом. У тој приправи и ми желимо отворити своја срца Божјој љубави и зрачити добротом како би на најбољи начин дочекали и сусрели божанско Дијете.

Доброта и потицање на добро је смисао који се жели пренијети вјерницима, потичући их, недјељом Царитаса, да и они дјелују за добро других.

Мирослава Валента, Царитас БиХ

Бит недјеље каритаса јесте да се међу вјерницима пробуди осјећај потребе за ближњега и да заиста чине ту дјелотворну љубав на дјелу и заиста пронађу некога у потреби и чине каритас кроз једну цијелу годину.

А потребу даривања и Царитаса препознају и вјерници.

Анто Ћосић, жупник Цркве св. Јосипа

Ми можемо рећи стварно да су наши вјерници, и сами су осјетили, кад им је било тешко, што им је каритас значио и, унаточ материјалним увјетима, ситуацији каква је, све те наше акције прођу и и они стварно несебично одговоре.

Сама ријеч каже – помоћ другима, посебно потребитима и то је дјелотворна љубав свакога кршћанина.