Из Al Jazeere Balkans су потврдили да ће се треће издање AJB DOC Film Festivala одржати од 11. до 15. септембра 2020. у Сарајеву у прилагођеном формату.

У условима свјетске пандемије многа културна дешавања па и фестивали су отказани или је њихово одржавање помјерено, а таква судбина није заобишла ни домаћа међународна филмска, документарна и музичка дешавања. У таквом озрачју многи организатори одлучују се на пресељење организираног програма у виртуелне услове, па тако публика не бива ускраћена за културне активности.

Директор AJB DOC Film Festivala, Едхем Фочо за Фену је потврдио да ће се треће издање овог фестивала, планирано за 11 – 15. септембра у Сарајеву ипак одржати у прилагођеном формату.

-Свјесни смо чињенице да је ауторима документарних филмова врло важно да континуирано раде и производе, али и да своје радове имају гдје пласирати. Иако ми немамо финансијски интерес од саме организације, ауторе стављамо у први план и у складу с друштвеним ангажманом наше компаније Al Jazeere Balkans, одлучили смо у смањеном и прилагођеном издању одржати AJB DOC. Указат ћемо на важне и озбиљне теме које су актуелне у свијету документарног филма те нашој вјерној публици приказати најбољих 18 остварања, од чега је седам локалних и регионалних филмова. Сретни смо јер интересовање за AJB DOC расте из године у годину и посјећеност је све већа. Зато ћемо се прилагођавати мјерама и ситуацији, али настављамо радити, каже Фочо.

Као и претходних година у Такмичарској селекцији бит ће приказани документарни филмови намјењени телевизијском емитовању, у селекцији Last Minute Cinema дугометражни документарци, а „AJB Prikazuje“ окупит ће најбоље документарце регионалне продукције. Ускоро ће и званично бити представљен и програм овогодишњег AJB DOC Film Festivala.

Тема водиља Трећег AJB DOC Film Festivala је „Voyage“ односно путовање које се прожима овогодишњим причама документарних филмова, али и стварношћу којом смо окружени, онемогућено физички путовати и ограничени постављеним границама, а истовремено удубљени свако у своје лично путовање у потрази са смислом и снагом.

Поред пројекција, у сарадњи с Al Jazeera Media Institutom из Дохе, бит ће организован и тренинг „Продукција документарних филмова мобилним телефоном“ за студент академија сценских умјетности и филмских академија, продуценте, новинаре и креативце. Тренинг води Аднен Цхаоуацхи, тунишки новинар и ТВ-продуцент те дугогодишњи сарадник Al Jazeera Media Instituta, а пријаве се врше путем официјелне фестивалске wеб-странице ajbdoc.ba

Тродневни тренинг бит ће одржан виртуелно путем Зоом апликације с ограниченим бројем директних учесника те додатним бројем посматрача.

Свим учесницима на тренингу бит ће додијељени цертификати о учешћу Al Jazeera Media Instituta.

Осим тога, сви одабрани учесници имат ће рок мјесец дана од завршетка тренинга за разраду властите идеје за снимање документарног филма мобилним телефоном. По истеку овог периода водитељ тренинга и представници Организатора одабрат ће најбољу идеју за реализацију и додијелити новчану награду у износу од 1500 еура, Самсунг Ноте 20 Ултра мобилни телефон те менторску подршку у процесу снимања. Снимљени документарни филм добит ће и могућност приказивања на наредном издању АЈБ ДОЦ Филм Фестивала.