Традиционални хорски фестивал “Мајске музичке свечаности” отворен је вечерас свечаним концертом у Епархијском културном центру у Бијељини.

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић истакла је да култура увијек пронађе свој пут да се одржи и да живи, без обзира на услове које “диктира” коронавирус.

Она је навела да је онлајн формат фестивала, како ће ове године бити одржане “Мајске музичке свечаности”, начин да култура настави да живи и сигурно је да ће удовољити захтјевима публике која жељно ишчекује да се врати у “столице позоришта односно концертне дворане”.

Тривић је, осврћући се и на чињеницу да у Бијељини вечерас почиње и традиционална позоришна манифестација “Дани комедије”, рекла да се без обзира на епидемију коронавируса, мора наставити даље и живјети у складу који та епидемија диктира.

“Нама је велико задовољство што су и ‘Дани комедије’ у Бијељини показатељ да култура не посустаје, а установе културе, организације или удружења грађана који их припремају, покушавају да избалансирају програмске садржаје, како директно дозвољеном броју публике у салама, тако и широј јавности кориштењем нових технологија путем интернета”, рекла је Тривић.

У Бијељини се од вечерас до 18. октобра одржава 19. хорски фестивал “Мајске музичке свечаности” на којем ће се ове године такмичити више од 30 ансамбала, у девет такмичарских категорија, као и 20 соло пјевача. На фестивалу ће учествовати ансамбли из Пољске, Словеније, Србије, Хрватске и БиХ, те соло пјевачи из региона.

Извршни организатор Фестивала је СПД “Србадија”, које је, својим угледом и бројним међународним наградама, успјело привући реномиране хорове и најугледније диригенте из свијета хорске музике.