И ове године смо обезбиједили за ученике који упишу дефицитарна занимања стипендију од стотину конвертибилних марака и трошкове превоза уколико је то потребно“, изјавила је гостујући у емисији БХТ1 Уживо министрица просвјете и културе у Влади Републике Српске Наталија Тривић.

У току је упис у средње школе у Републици Српској. Министрица је казала је да се ђаци највише пријављују за гимназију, медицинску и економску школу, али све више и елекротехничку која је пребукирана. Све веће интересовање је и за техничке стручне школе која имају занимања у вези с металном индустријом „односно ЦНЦ оператерима који су будућност у производњама широм Републике Српске“.

„Радили смо стандардизацију занимања и нека су потпуно избачена, а нека нова су уведена. Морамо да прилагођавамо уписне политике у нашим школама да бисмо их прилагодили потребама тржишта рада у зависности од регије“, казала је Тривић.

Додала је да су заједно са партнерима направили квалитетну уписну политику која омогућава да ученици упишу и нека нова занимања која су потреба на тржишту рада.

У највећем глобалном истраживању у образовању ученици из БиХ показали су функционалну неписменост. То су, према ријечима Тривић, очекиване анализе које су имали још прије 2, 5 године „када смо се одлучили да кренемо у реформу образовања“.

„Сматрали смо да морамо да мијењамо парадигму у смислу како дјеца стичу знања. Морамо да научимо дјецу како да размишљају, да рјешавају одређене проблеме јер ће им то послужити у свакодневном животу“, поручила је Тривић.

Нагласила је да је уведена интерактивност у процесу извођења наставе гдје ученик није пасивни посматрач, већ учесник у извођењу исте.

Уколико буде повољна епидемиолошка ситуација, дјеца ће од првог септембра кренути на наставу у пуном капацитету с тим што ће, како је казала министрица просвјете и културе, у процесу извођења наставе користиће се нове технологије у самој учиниоци.

„Традиционалан облик учења са употребом нових технологија је најбоље рјешење“, закључила је Наталија Тривић.