Гошћа БХРТ-а била је министрица науке и просвјете РС Наталија Тривић. Говорила је о крају школске године за основце и средњошколце, полагању и оцјењивању, Министрица је посебно истакла добро искуство у насзтваи на даљину, како наставника и учетеља, тако и дјеце.

БХРТ: Како министрица оцјењује модел наставе на даљину?

Могу рећи да су сви у систему образовања, и учитељи и наставници, и руководиоци и ученици и родитељи, успјешно привели крају школску годину.

БХРТ: Како ће изгледати уписи у оснвоне и средње школе, а како матуре?

Што се тиче самих матурских испита они су предвиђени дигиталним путем . Влада РС је управо донијела наредбу о измјени школског календара и било је потребно управо због наставе на даљину. Ево већ око 20. маја завршавају матуре у основним, а у средњих школама матура, и завршетак свих других разреда је око 17. јуна На крају школске године закључују се оцјене. Базираће с на томе да ће једна оцјена бити узета са полугодишта, тј. остварана је прије појаве коровируса и друга оцјена наставе на даљину. На основу ових оцјена биће закључена коначна. Ако нема довољно оцјена биће оцијењен на други начин, и тако ће се закључити оцјене у основних и средњ сколама. Ми остављамо отворено за све ђаке који мисле да су оштећени оцјенама имамју могућност да полажу предмете пред комисијама уз поштовање мјера заштите

БХРТ: Да ли ће остати настава на даљину, или дио и након вируса корона?

Морамо оставити модел традиционалног извођења наставе, али исто тако и употријебити нову технологију. Морате знати да око 80 посто запослених у области образовања у РС, основних и средњих школа су просјечне старости између 30 и 40 година, и то довољно говорида су се ти људи школовали уз нове технологије. Управо се то добро показало у настави на даљину. А ученици од малих ногу користе нове технологије.

БХРТ: Можемо ли говорити о времену и повратку ђака у школе?

Надам се да се почетком септембра видимо у клупама, и да ће дјеца коначно моћи да се сусретну са другарима, као и то да ћемо се релаксирано понашати у смислу притиска који, хтјели ми то или не признати, имају и ученци.