Тринаест земаља чланица ЕУ позвале су данас Брисел да помогне источним сусједима да вакцинишу своју популацију против Ковида-19, у писму упућеном Европској комисији.

“Мислимо да наше границе неће бити сигурне ако не проширимо нашу подршку нашим првим сусједима”, наводи се у заједничком писму шефова дипломатија тих 13 земаља у које је агенција Франс прес имала увид.

Земље су Бугарска, Хрватска, Чешка, Данска, Естонија, Финска, Мађарска, Летонија, Литванија, Пољска, Румунија, Словачка и Шведска.

“Наши источни партнери су више пута изразили колико цијене помоћ ЕУ у Ковид кризи и молили за олакшани приступ вакцини”, подсјетили су потписници.

ЕУ већ нуди подршку по питању вакцина балканским земљама које нису чланице ЕУ и у децембру је одобрила суму од 70 милиона еура да им помогне да покрију трошкове вакцинације, преноси агенција Франс прес.

У писму данас упућену Бриселу моли се да се пружи слична помоћ земљама које учествују у програму Источног партнерства – Јерменији, Азербејџану, Белорусији, Грузији, Молдавији и Украјини.

Шефови дипломатија су навели да мисле да ЕУ треба да иде даље од садашњих иницијатива и да пружи сличну пажњу и подршку другим сусједима Уније, земљама из Источног партнерства ЕУ.

Портпарол Комисије је потврдио да је то тијело добило писмо и навео да Брисел већ разговара са партнерским земљама, али није дао друге детаље.

Позив је упућен у вријеме када су европске власти суочене са жестоким критикама због спорог спровођења процеса вакцинација у земљама чланицама. Комисија говори о недовољним капацитетима производње вакцина.

ЕУ је до сада одобрила једну вакцину против корона вируса, Фајзер/БиоНТек и очекује се брзо одобрење друге вакцине, америчке Модерне, за коју је Европска агенција за лијекове данас дала зелено свијетло.