Иако због актуелне ситуације у свијету тркачи 9. маја физички неће бити заједно, трка Wings for Life World Run сасвим сигурно ће, као и претходних седам година, окупити свијет око племенитог циља, с тим што ће се ове године трчати уз кориштење апликације.

Wings for Life World Run један је од најинспиративнијих догађаја на планети. Од 2014. учесници ове хуманитарне трке сваке године у мају трче заједно како би помогли да повреде кичмене мождине постану изљечиве. Укупно 700.000 учесника из 195 земаља је под мотом “трчимо за оне који не могу” до сада превалило седам милиона километара. Кроз стартнине и донације прикупљено је скоро 30 милиона еура за фондацију Wings for Life, чији је циљ проналазак лијека за повреде кичмене мождине.

Посебност ове трке је да људи из цијелог свијета трче у истом тренутку. Умјесто циљне линије, пресретачко возило прати учеснике и повећава брзину: када их пресретне, трка је за њих завршила. Сада су сви повезани апликацијом, што значи да хиљаде људи могу истодобно трчати на разним локацијама.

Како су службене трке одгођене за наредну годину, 9. маја ове године, тачно од 13 сати, трчат ће се уз кориштење апликације.

Заинтересовани могу преузети Wings for Life World Run апликацију на своје телефоне и пријавити се за трку. У цијелом свијету ће учесници кренути истовремено, а ловит ће их виртуелно пресретачко возило. Апликација ће им јављати колико су километара прешли и када ће их пресретачко возило вјероватно уловити. Резултати ће бити објављени на глобалној листи резултата.

Комплетан износ стартнина и донација одлази на истраживања за проналазак лијека за повреде кичмене мождине. Овом племенитом циљу могу допринијети чак и они који не могу трчати.

За трку се може пријавити свако ко има 18 и више година. Учествују тркачи и учесници у инвалидским колицима, почетници и професионалци, саопћили су организатори.