Премијер Џастин Трудо нагласио је заједнички став који Канада и Сједињене Државе дијеле уочи његовог првог телефонског позива с новим америчким предсједником Џоом Бајденом у петак навечер, додајући да је то почетак “нове ере” за двије земље.

Канадски премијер Трудо, који је и раније говорио у корист побједе Бајдена, рекао је да жели окренути нову страницу у односима са САД-ом.

Трудеау ће бити први страни лидер који ће разговарати с Биденом од инаугурације у сриједу.

Спремни смо сарађивати раме уз раме (са Сједињеним Државама) како бисмо побиједили ЦОВИД-19 и обновили економију од које ће сви имати користи – рекао је Трудо новинарима, преноси Ројтерс.

Сигурно ће бити изазова… Сада започињемо нову еру канадско-америчког пријатељства и рада – рекао је.

Биден је потписао и уредбу о отказивању пројекта нафтовода Кистоун XЛ, који је Обама у новембру 2015. одбио из еколошких разлога након седам година процјене, али који је одобрио Доналд Трамп по преузимању дужности. Ријеч је о нафтоводу којим је планирано да сирова нафта из Канаде буде достављана до рафинерија у Тексасу.

Ово пријети да наруши Трудоове напоре у обнављању и побољшању односа са САД-ом.

Своју забринутост за посао и егзистенцију у Канади, посебно на западу земље, изразит ћу директно у разговору с предсједником Бајденом – рекао је Трудо.

Али Трудоје такођер навео низ подручја у којима двије земље могу имати бољу сарадњу, укључујући стварање нових радних мјеста, борбу против климатских промјена и побједу над КОВИД-19.

Много смо више усклађени и свјесни смо рада који треба обавити како бисмо пружили могућности свима док градимо бољу будућност – рекао је Трудо.