Тужилаштво БиХ саопштило је данас да ће затражити став Високог судског и тужилачког вијећа (ВСТВ) БиХ поводом акта достављеног од Суда БиХ 28. јула ове године, саопштено је из те институције.

Такође, затражиће се очитовање на који начин и уз које процедуре је дошло до доношења и селективне дистрибуције наводних „закључака“ у Тужилаштво Босне и Херцеговине.

Главна тужитељка Тужилаштва БиХ Гордана Тадић одржала је ’проширени колегиј’ са шефовима тужилачких одјела и одсјека у Тужилаштву БиХ, а поводом закључака из Суда БиХ, који су достављени само појединим руководиоцима у овој институцији.

Додаје се како су наведени закључци достављени појединим руководиоцима и тужиоцима, а у њима Суд указује на наводне „нерегуларности“ приликом изузимања документације у истражним предметима у којима поступају тужиоци и овлаштене службене особе, те издавању усмених наредби судија за поступање у предметима.

Такође се наводи да су тужиоци мишљења да наведени „закључци“ представљају директно мијешање и опструкцију рада Тужилаштва БиХ, у борби за јачање владавине права, те директно мијешање и опструкцију у појединим активним предметима у којима поступа тужилаштво, а који су од изузетног значаја за владавину права.

”Закључак је колегија, да се ВСТВ БиХ упозна с наведеним закључцима те у најкраћем року очитује о њима, како не би наступиле штетне посљедице.
Такођер, да се од ВСТВ БиХ затражи да од Суда БиХ прибави детаљне информације о одржаној сјединици и начину доношења закључка. Допис ће бити упућен и Уреду стеговног тужитеља”, стоји у саопштењу.

Додаје се да ће Тужилаштво БиХ, ради заштите интегритета институције и тужилачке функције, предузети све законом предвиђене мјере и радње.​