Поступајући по налогу и под надзором тужиоца Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва Босне и Херцеговине, припадници Агенције за истраге и заштиту (СИПА), уз подршку МУП-а КС, МУП-а РС, Службе за послове са странцима и ОСА БиХ, реализовали су операцију кодног назива “Фаст” у којој је слободе лишено пет особа. Извршени су и претреси објеката на више локација, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

У Хрватској су ухапшене двије особе.

Наводи се да су активности, реализоване у сарадњи са УСКОК-ом и МУП-ом Републике Хрватске, усмјерене на откривање и кривично процесуирање организатора илегалног кријумчарења више десетина миграната, са подручја Босне и Херцеговине, према Хрватској и даље, према другим земљама Европске уније.

Осумњичени су држављани Афганистана. Истрагом је утврђено да су дјелујући као организована група са другим осумњиченим, ради стицања незаконите имовинске користи, организовали, координисали и кријумчарили више десетина илегалних миграната, углавном држављана Афганистана, који су у Босну и Херцеговину дошли из правца Републике Србије, те су организовано, преко рјечне и копнене границе, из БиХ кријумчарени у Хрватску.

Кооридинисана истрага институција Босне и Херцеговине и Хрватске, трајала је више мјесеци, како би починитељи кривичних дјела били откривени и документовани.

Особе лишене слободе терете се за: Организовање групе или удружења за кријумчарење миграната, из чланка 189а, у вези са кривичним дјелом Кријумчарење људи, из чланка 189. Кривичног закона Босне и Херцеговине. Током дана биће предати поступајућем тужиоцу, који ће донијети одлуку о даљим активностима.

Тужилаштво БиХ, заједно са партнерским институцијама и агенцијама у БиХ и земљама региона и ЕУ, проводи више сложених операција усмјерених на процесуирање кривичних дјела повезаних са илегалним миграцијама и сложеном мигрантском ситуацијом у Босни и Херцеговини, саопштено је из Тужилаштва БиХ.