Оптужени Тешић Ратко (1962.) терети се за незаконит промет око 106 килограма духана, без одговарајућих акцизних маркица Босне и Херцеговине, вриједности 16.000 КМ.

Тужитељ Тужилаштва БиХ, подигао је оптужницу проти Тешић Ратка, рођеног 1962. године у Босанском Шамцу, држављанина БиХ.

Оптужени се терети да је, ради даље продаје на илегалном тржишту духана и акцизних производа, од њему познатих особа набавио већу количину од око 106 килограма резаног духана, са циљем да духан на који нису плаћене даџбине у складу са законом, стави у промет на илегалном тржишту.

У извршењу казненог дјела, оптужени је откривен на подручју Лукавца, током контроле овлаштених особа Управе за идиректно опорезивање (УИНО) БиХ, након чега је духан без документације о плаћеним даџбинама, одузет.

Тржишна вриједност илегалног духана, са обрачунатим даџбинама, према процјени овлаштених особа УИО, износи око 16 000 КМ.

Оптужени се терети да је починио казнено дјело, недозвољен промет акцизних производа.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ.

Тужилаштво БиХ заједно са партнерским институцијама и агенцијама, у свим крајевима Босне и Херцеговине, проводи активности на откривању и процесуирању особа осумњичених за недозвољен промет духана и акцизних производа у већим износима чиме се наноси штета буџету и свим грађанима БиХ, наводи се у саопштењу из Тужилаштва БиХ.