Тужилаштво Босне и Херцеговине формирало је предмет и прикупља информације након што је запримило пријаву, коју је, у име више особа, упутио Бакир Накаш, а због (не)поступања одговорних особа и тешких посљедица пандемије КОВИД-19 по животе и здравље грађана БиХ.

“У оквиру предмета пратит ће се активности дужносника институција, те правних и физичких особа, у поступку потребне набаве цјепива, имунизације и здравствене заштите становништва, а ради утврђивања евентуалног постојања казнене одговорности, због тешких посљедица, које је на животе и здравље грађана Босне и Херцеговине, проузроковала и још увијек проузрокује ескалација пандемије КОВИД-19”, саопћено је из Тужилаштва БиХ.

У кривичној пријави је наведено да грађани траже кривичну одговорност Зорана Тегелтије, Анкице Гудељевић, Фадила Новалића, Вјекослава Мандића, због постојања основа сумње да у периоду од 18. септембра прошле године до 18. марта 2021, свјесни својих законских обавеза, нису осигурали директну набавку вакцина.

“Њихова злоупотреба службене дужности има за посљедицу неконтролисано ширење заразне болести, смрт већег броја људи, ускраћивање права на здравствену заштиту”, наведено је у кривичној пријави.