Тужилаштво Босне и Херцеговине затражило је од Суда БиХ притвор за полицијског службеника Хасана Дуповца, те Зијада Мутапа, који се терете за организовани криминал и трговину доказима у случају “Џенан Мемић”.

Притвор за двојицу осумњичених затражен је због страха да би могли утицати на свједоке, као и да би њихово пуштање на слободу могло довести до нарушавања јавног реда и мира знајући какву је пажњу овај случај имао у јавности.

Према Тужилаштву, Дуповац и Мутап су заједно помогли починиоцу након извршења кривичног дјела, те их је непозната особа здружила у организовану криминалну групу. Тужилац очекује да ће се говорећи о организованом криминалу у овом случају, истрага у наредних 30 дана проширити на бар још три лица.

Кривица Дуповца и Мутапа је, према Тужилаштву, трговина доказним материјалом, односно сумњиче их да су покушали пронаћи и откупити зелени “рено клио” за који постоји вјероватноћа да је био на мјесту догађаја кобне вечери када је страдао Џенан Мемић.

Овај аутомобил је искључен из доказа, а бранилац Дуповца, адвокат Ермин Гачановић поручио је да осумњичени није могао сам да искључи ниједан предмет из доказног материјала, те нагласио да је овај аутомобил форензика избацила по принципу искључивања предмета због сумње да немају повезаност са случајем.

Адвокати такође сматрају да су осумњичени имали сасвим довољно времена, пет година, да утичу на свједоке, због чега је овај разлог за притвор неоснован.

Они су образложење Тужилаштва за одређивање притвора оцијенили као неосновано, нејасно и лоше написано, као и да је истрага политички мотивисана, те предложили мјере забране.

Судија ће одлучити о одређивању притвора у наредна 24 часа.