У Суду Босне и Херцеговине одржано је рочиште у предмету против директора Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ Османа Мехмедагића Осмице. Тужилаштво не одустаје – тражи да Мехмедагић престане обављати дужности директора ОБА-е због злоупотребе положаја.

Тужилац Олег Чавка предложио је да се оптуженима – Мехмедагићу и руководиоцу у тој агенцији Мухамеду Пекићу забрани обављање дужности, улазак у просторије ОБА-е, састајање са запосленима у овој институцији и свједоцима до окончања поступка.

Чавка је рекао да је овај случај специфичан и да постоји доказана сумња да би неодређивањем мјера забране оптужени могли да почине исто кривично дјело због кога је оптужница подигнута и потврђена.

“Директор може наредити било коме у ОБА-и да изврши одређени задатак за њега. Директор посједује оружје у рукама, овлаштења која може искористити да се створе безбједносни проблеми, успоставе паралелни системи, па чак и они национални”, нагласио је Чавка и додао да је ријеч о прворазредном политичком питању.

Чавка је истакао да се Мехмедагић оптужницом терети за злоупотребу положаја и овлаштења.

“Оптужени је приватизовао ОБА-у, како би водио политичке обрачуне са неистомишљеницима и имао контролу над комплетним безбједносним системом. Против њега се води још једна истрага о кривотворењу диплома, а на своје дипломе, које требају бити јавни документ, ставио је ознаку тајности”, рекао је Чавка.

Мехмедагићев адвокат Сенка Ножица тражила је од Суда БиХ да одбије приједлог Тужилаштва, оцијенивши га неоснованим.

“Овај поступак је политичка монтажа. Питање је чему оволика журба да се разријеши свих дужности. То показује шта се иза брда ваља јер постоји диктат да се он уклони са ове функције и, уколико би се донијеле мјере забране, пресуда би овим била изречена”, рекла је Ножица.

Пекићев адвокат Јесенка Решидовић рекла је да разлози за мјере забране не постоје, да је приједлог неоснован, неконкретизован и да ничим није поткријепљен.

Она је навела да је Пекић већ суспендован и да га је суспендовао Мехмедагић 9. новембра до окончања поступка.

На то је реаговао тужилац Чавка, који је рекао да је и ово доказ да у Оби постоје два аршина.

“Првооптужени је суспендовао другооптуженог, а првооптуженог не суспендује нико. Очито да се на њега закони БиХ не односе”, додао је Чавка.

Након данашњег рочишта, Ножица је рекла да не жели говорити о предмету, да неће вршити утицај на Суд на било који начин, да се противи доношењу мјера, те да је увјерена да ће одлуку Суда добити до понедјељка, 16. новембра.