Тужилаштво Херцеговачко-неретванског кантона наредило је провјере навода из кривичне пријаве коју је поднио Хрватски народни сабор БиХ због наводних превара на недјељним локалним изборима у Мостару. Уз надзор Тужилаштва проводе се провјере о наводном изборном инжењерингу.

У Хрватском народном сабору сумњају да су се бирачи из одређених дијелова града фиктивно пријављивали на нове адресе становања, како би наводно утјецали на промјену резултата и “отимања вијећничких мандата странкама са хрватским предзнаком”. Тврде да се ради о више стотина случајева, те да се организирано дјеловало.

СЛАВЕН ЗЕЉКО, предсједник ГО ХДЗ-а Мостар

“Пријава је у првој фази против НН особе. Промјеном пребивалишта са сталног мјеста боравка на градско подручје Југ, у мјестима Губавица, Пијесци, Буна, Јасеница, Ходбина. Хтјела се промијенити структура бирачког тијела”, рекао је Зељко.

У странкама које су досад чиниле опозицију у Мостару затечени су брзином реакције Тужилаштва ХНК-а, јер је она како тврде, изостала прије кампање када су они указивали на фиктивне политичке субјекте, пријављене наводно с намјером да одређене странке овладају бирачким одборима. У овом
случају препуштају органима да професионално ураде свој дио посла, а занимљиво им је, поручују, и то што данас највише негодују странке које су досад чиниле власт.

АНЕР ЖУЉЕВИЋ, БХ Блок Мостар

“Али је симптоматично да су они који су четири, пет посљедњих изборних циклуса контаминирали изборни процес, данас највише љути на резултате изборе. Одређене ствари које су планирали нису завршили у изборној ноћи, па су притиском на ЦИК почели поново да отварају вреће”, казао је Жуљевић

Предсједник Хрватске републиканске странке Славен Рагуж наводи да су из ове странке прије више од мјесец исказали сумњу у бирачке спискове, али да тада ХДЗ БиХ то није видио као проблем.

СЛАВЕН РАГУЖ, предсједник ХРС-а

“Сада ламентирати да је неко други крив мимо нас самих је смијешно. Они су очекивали пуно више гласова и треба се хватати за сламке”, истакао је Рагуж.

СЛАВЕН ЗЕЉКО, предсједник ГО ХДЗ-а Мостар

“Ја не знам коме су указивали. Најлакше је сад бити генерал послије битке, па говорити шта је ко уради, а шта ко није урадио”, додао је Зељко .

У сриједу је Градска изборна комисија Мостар пребројала све листиће са недјељних избора, те су их заједно са другим изборним материјалом упутили Централној изборној комисији у Сарајеву која је још увијек није објавила коначне резултате.