Грађани Тузланског кантона добили су нову владу на челу са премијером Кадријом Хоџићем, професором Економског факултета Универзитета у Тузли. У расподјели 12 министарских позиција, СДП-у су, уз премијерску, припала и четири министарска мјеста, ПДА је такођер добио четири министра, док су Наша странка и СББ добили по двије министарске позиције. Ово је други сазив Владе Тузланског кантона у протеклих годину и пол.

У експозеу премијера, као приоритет је истакнута борба против пандемије коронавируса кроз снажење здравствених институција и омогућавање једнаког третмана сваком грађанину у здравственим установама. Влада има циљ сачувати радна мјеста и помоћи секторима директно погођеним пандемијом. Ту су и борба против корупције, заштита природне средине и реформа образовања.

Проф. др. КАДРИЈА ХОЏИЋ, премијер Тузланског кантона

„Са становишта реалне политике ово је можда идеалистички приступ, али, без добрих жеља, без добрих замисли, нема ни остварења“.

У Влади је само једна жена, док су два министра из реда српског народа, а један министар из реда хрватског народа. Опозиција признаје ауторитет премијера, али критикује компетенције министара. Нову парламентарну већину сматра неприродном коалицијом, а новој влади не предвиђа дуговјечност.

ФАХРУДИН СКОПЉАК, заступник СДА у Скупштини Тузланског кантона

„Примједбе се односе на коалиционе партнере јер је ово један конгломерат који је, заиста, неприродан. Овдје имамо један спој крајње љевице и крајње деснице и неких лажних либерала и уз то све су увукли и ХДЗ у ову владу“.

Опозиција је приговорила СДП-у и Нашој странци да су, именовањем Боже Јурића, кога виде као члана ХДЗ-а, на позицију министра здравства, пристали на образац легитимног представљања народа.

СЕНАД АЛИЋ, заступник ПДА у Скупштини Скупштини Тузланског кантона

„Приједлог министра здравства је испред ПДА и ово данас опозиција што је дискутовала, то није сигурно тачно, човјек није члан, од 2020. није члан ХДЗ-а и ми смо тиме испоштовали конститутивност народа на простору Тузланског кантона“.

Експозе премијера Хоџића, сви посланици су поздравили аплаузом потврђујући да високо цијене његов професионални ауторитет. Опозиција је нагласила како ће бити конструктивна и подржати рад Владе Тузланског кантона у првих стотину дана рада, како би у овом кризном периоду помогла да се реализују приоритетни планови за добробит грађана Тузланског кантона.