Дјеца и особе са потешкоћама у развоју ангажовани су у раду у многим угоститељским објектима у Тузли. Већином се ради о дјеци са Дауновим синдромом, а угоститељи позивају и све остале привреднике да се придруже пројекту.

Ади марљиво ради на услуживању и припремању пића за посјетиоце. Од прве дневнице каже да већ зна шта ће купити.

“Јеси ли се уморо? – Јесам уморио. Али радим. Мора се радити,“ казао је Ади Салихспахић.

“Ја сам одушевљена, прије свега што су грађани јако љубазни и мени је драго да су укључени у наше друштво јер су јако посебни, треба им пружити прилику,“ истакла је угоститељ Адалгиса Хурић.

“Драго ми је што пројекат заживљава на начин да све више кафића, чак и фирми зову нас да би остварили сарадњу, јер и они желе ангажовати, желе дати свој допринос,“ рекао је из Удруге “Змајево срце” Омер Исовић.

У наредном објекту који смо посјетили затекли смо и вриједну Фату Ковачевић на радном мјесту. Од узбуђења пред први радни дан није могла ни спавати, а власник објекта каже да је презадовољан њеним радом.

“Наравно да бих вољела наставити. Овдје ми је топ,“ рекла је Ковачевићева.

“Нека се покрене сад ова прича да се нађе неки наћин и друге фирме, јер ми угоститељи смо први изашли у сусрет, а има још много фирми које то могу поднијети,“ истакао је угоститељ Тарик Камбер.

“Ми настојимо кроз овај пројекат социјализирати дјецу, оспособити, како би могли у будућности некад радити,“ истакла је из Удруга за особе са инвалидитетом „Дуга“, Тузла, Алма Дропић.

Стигли смо и до Асмира Галића, који осваја срца посјетилаца.

“Асмире је ли тешко? Не. Може ли се радити? Ма може. Јесу ли фини људи? Супер.“ казао је Асмир.

“Он је увијек добро дошао овдје. Сад ћемо се договорити за наредне периоде кад год буде имао времена да дође да себи заради дневницу,” истакао је угоститељ Јасмин Ибришимовић.

Реализација пројекта ће трајати барем до краја године, а сви наши саговорници се надају да ће се наставити и у наредној.