У просторијама Подриње идентификационог пројекта у Тузли данас ће бити извршена званична идентификација три жртве протеклог рата.

“Породице би тако требале потврдити идентитет раније добивен путем ДНК анализе за двије жртве настрадале 1995. године, приликом пада Сребренице, и једне жртве убијене на подручју Власенице 1992. године” казала је гласноговорница Института за нестале особе БиХ Емза Фазлић.

По њеним ријечима, у понедјељак ће бити званично идентифицирани отац и син чији су посмртни остаци ексхумирани из масовних гробница Пилице, Чанчари и Зелени јадар, док су посмртни остаци треће жртве пронађени приликом ексхумације на локалитету Пећина у Власеници.

Фазлић напомиње да ће након идентификације породице жртава настрадалих 1995. године одлучивати о укопу тих жртава на овогодишњој колективној џенази у Меморијалном центру Сребреница – Поточари.

“Иначе, у прва три мјесеца ове године идентифицирано је укупно 17 жртава протеклог рата. У наредном периоду у Тузли су заказане још три идентификације”, казала је Фазлић.

Од почетка 2021. године извршено је 13 ексхумација, а том приликом је ексхумирано 10 комплетних скелета и осам некомплетних посмртних остатака или случајева.