Вијеће младих Града Тузле организовало је данас мирни протест због у Београду недавно објављене књиге којом се негира злочин почињен на Тузланској капији 25. маја 1995. године.

Подсјећамо, промоција публикације Илије Бранковића “Тузланска капија – режирана трагедија” одржана је под покровитељством Министарства одбране Србије. Бранковић је, иначе, пред судом у Задру осуђен за ратне злочине у Хрватској.

Окупљени су поручили како је немогуће одшутјети увреду какву представља објављивање књиге. Они су позвали званичне органе Србије да испоштују пресуду Суда Босне и Херцеговине којом је Новак Ђукић за злочин на Капији осуђен на 20 година затвора и да га изруче нашој земљи.

“Србија овим преузима одговорност и ми ово схватамо као увреду и као пријетњу, јер ко негира ратни злочин, он можда пријети новим злочином”, рекао је градоначелник Тузле Јасмин Имамовић.

Foto: Marko Divković/BHRT

Родитељи убијених позвали су челнике Србије да дођу на Капију и да се тако увјере у карактер злочина којег књига негира.

Млади Тузле су од предсједника Србије Александра Вучића и премијерке Ане Брнабић затражили да се ограде од аутора и навода из његове књиге и тако покажу да нису промотори злочина и злочинаца.