Грађани Тузле, Лукавца и Живиница већ данима удишу опасан зрак. Према статистици, стање је много озбиљније него 2018. године.

У Клиници за плућне болести повећан је број пацијената због респираторних сметњи, а неријетке су и тешке упале плућа и иноми. Љекари апелују на опрез и мјере заштите, а надлежни нијемо посматрају.

Црвени аларм је одавно упаљен! У Клиници за плућне болести Универзитетско-клиничког центра Тузла посљедњих неколико мјесеци број пацијената је дупло већи, у односу на ранији период. Такође, у односу на 2018. годину, број пацијената у 2019. је је већи за око 150.

„Тада је био у порасту број обољелих од хроничне опструктивне плућне болести и пнеумонија, такође упале горњих дисајних путева. Кад је у питању 14 дана ове године, такође предњаче упале горњих дисајних путева, пнеумоније и погоршања хроничне опструктивне плућне болести“,каже Суад Дедић, начелник Клинике за плућне болести УКЦ Тузла.

“Уколико имате високу тјелесну температуру, нарочито 38, 39 степени, која не спада и уколико симптоми трају данима малаксалост, слабост, нарочито високу температуру, тешко дисање и гушење, онда су то већ озбиљнији симптоми који захтијевају озбиљан приступ“, каже Амра Шакушић, Клиника за плућне болести УКЦ Тузла.

Према показатељима, од 2015. године повећан прилив пацијената се биљежи у зимском периоду, што доказује да загађен зрак годинама дословно уништава грађане.

„Ако гледамо на дужу експозицију концентрацији штетних честица и гасова, имамо такође пораст карцинома, које такође биљежи пораст у ТК почев од 2015. године. Са 214 случајева, ми смо се попели на 280 новооткривених случајева, што је јако велики број.“, каже Суад Дедић.

„Имамо и свакодневно случајеве гдје се пацијенти јављају са обостраним упалама плућа када је то већ озбиљно стање и захтијева хоспитализацију.“, ријечи су Амре Шакушић.

Оно што забрињава грађане је чињеница да се посљедњих ноћи биљеже енормно високе концентрације загађујућих материја, али упркос томе, надлежни не проглашавају ни епизоде узбуне. До када ће се, умјесто мјера, бројати обољели?