Опћински суд Тузла прихватио је приједлог Кантоналног тужилаштва Тузланског кантона и одредио мјеру једномјесечног притвора за Сенада Малкића (25) из Сребреника и Едина Бешића (26) из Тузле због постојања основане сумње да су као саучесници починили кривично дјело спречавање доказивања.

Малкић и Бешић су осумњичени да су 11. септембра 2020. године у тузланском насељу Солина особу која је свједок у кривичном предмету који се по оптужници овог Тужилаштва води пред Кантоналним судом у Тузли, сачекали и физички насрнули на њега ударајући га рукама и ногама у лице, главу и горњи дио тијела, те му запријетили да пази шта прича на суду као свједок.

Дакле, свједока у судском поступку су насиљем наводили на давање лажног исказа пред судом.

Припадници ПУ Тузла су осумњичене лишили слободе 12. септембра, над њима је извршена криминалистичка обрада и уз извјештај о почињеном кривичном дјелу су предати у надлежност Тужилаштва.

Поступајући тужилац је донио наредбу о провођењу истраге и испитао осумњичене.

На овај начин се покушава или се угрожава нормалан и учинковит рад судских тијела. Тужилаштво ће у сарадњи са полицијским агенцијама журно, учинковито и ефикасно дјеловати у свим сличним ситуацијама.

Употреба силе или пријетње како би свједоци мијењали свој исказ пред судом (спречавање доказивања) је теже кривично дјело за које су прописане казне затвора у распону од 6 мјесеци до 5 година, те ће се све овакве или сличне појаве законски санкционисати, наведено је из Тужилаштва ТК.