Најбољи босанскохерцеговачки атлетичар и сребрени на свијету у дисциплини 800 метара, Амел Тука, ових дана почиње припреме за Љетне олимпијске игре у Токију 2020. године. Прву фазу припрема Тука ће обавити у Јужноафричкој Републици.

Пред одлазак у Африку, Тука је рекао да је психички стабилан.

“Прошао је тај дивни период на крају сезоне, медаља са Свјетског првенства и то сребрена. Још једна виша степеница од Пекинга. И још не могу да опишем емоције и осјећај. Заиста је то била посебна година по свему, баш због повратка након тешког периода у којем нисам знао да ли ћу се вратити на врхунски ниво. Захваљујући тиму дивних људи, великих професионалаца, у томе сам успио. Током цијеле сезоне сам говорио да ћу се вратити на врхунски ниво, јер сам се осјећао добро и тренирао добро. Само сам морао чекати тренутак када ће доћи тај резултат”, казао је Тука.

Добри резултати током цијеле претходне сезоне, навео је Тука, указивали су да је на правом путу повратка у свјетски врх средњопругаша.

“Сви ти резултати су ми давали самопоуздање да ће бити добро. На крају се то и десило. Вратили смо се сви заједно са том историјском медаљом. Али, желим овом приликом да кажем да од овог тренутка одласка у Африку желим само да се присјетим Дохе, када ми недостане мотивације. Базни тренинзи су нешто најгоре што ми средњопругаши пролазимо. Када дођу трке и темпирање форме доста је лакше”, појаснио је Тука.

Нагласио је да се током припрема не жели превише обазирати на успјех из Дохе, јер је имао лоше искуство 2015. године када је на Свјетском првенству у Пекингу освојио бронзану медаљу.

“Не смијем поновити грешку, желим се фокусирати на трке које су испред мене. Желим да гризем још више и будем жељан успјеха. Осјећам се добро и желим да задржим ниво што је могуће дуже”, рекао је Тука.

Каже и како је свјестан великих очекивања бх. јавности.

“Свјестан сам шта људи очекују од мене, али извукао сам поуку и знам шта треба радити како би дошао до циља. Идем мирно и сталожено. Најважније је да ме здравље послужи”, рекао је Тука.

Наш најбољи атлетичар наводи да ће га конкуренција сада другачије гледати јер је, ипак, вицешампион свијета.

“Психички сам стабилнији него раније, сада све радим са више професионализма. Знам у сваком тренутку колико могу. Знам да ми требају лаганије трке на почетку како би касније могао дати све од себе. Све ће бити подређено томе да у Токију будем у најбољој форми”, поручио је Тука.

Након повратка из Африке чека га сезона у дворани, током које планира наступити на четири-пет митинга и великим такмичењима.