Туниски предсједник Каис Сајед донио је уредбе којима се забрањују протести на јавним трговима и обуставио је рад владиних тијела након што је смијенио премијера Хишама Мечехија и распустио парламент.

Предсједник је у понедјељак смијенио и министра одбране Ибрахима Бартајија и вршитељицу дужности министра правде Хасну Бен Слимане.

Туниски челник рекао је да је предан “одбрани права и слобода” и да жели осигурати независност правосуђа, пише Ал Арабија.

Једна од Саијевих уредби ограничава окупљања на јавним трговима на три особе и уводи полицијски сат од 19 сати поподне до шест сати ујутро.

Највећа туниска странка, умјерена Енахда, позвала је у уторак на политички дијалог како би земљу извукли из кризе након што је оптужила предсједника за пуч кад је смијенио премијера и суспендовао парламент.

Енахда је, у међувремену, издала упуте својим присталицама преко страначких огранака да не настављају протесте испред парламента и да избјегавају протесте, што је укинуло ранији позив челника Рашеда Ганучија да изађу на улице, преноси Араб Њуз.

Иако су неки виши чланови странке жељели задржати присуство на улицама, њени челници одлучили су избјећи даљњу ескалацију и омогућити период смирења, изјавила су раније у уторак двојица званичника Енахде.

Простор испред зграде парламента, мјесто у којем су се у понедјељак сукобили стотине присталица Енахде и предсједника Каиса Саједа, у уторак ујутро било је празно. Енахдине присталице напустиле су парламент у понедјељак навечер и нису се вратиле.

У међувремену је Европска унија у уторак позвала на брзо враћање на политичку стабилност у Тунису након што је земља упала у превирања након предсједниковог свргавања премијера.

“Европска унија с највећом пажњом прати збивања у Тунису”, рекао је комесар за вањску политику ЕУ Жозеп Борељ у изјави, јавља Ајриш Тајмс.

“Позивамо на што бржу обнову институционалне стабилности, а посебно на наставак парламентарне активности, поштивање темељних права и суздржавање од свих облика насиља”, казао је он.