Замјеница предсједавајућег Вијећа министара и министрица вањских послова Бисера Турковић је, током вишедневне посјете Републици Аустрији, у Бечу разговарала са директорицом ОСЦЕ-овог Центра за превенцију сукоба и генералним секретаром Тула Јрјолаом.

Министрица Турковић је навела да БиХ разумије ванредне околности с којима се суочава ОСЦЕ, укључујући изазове везане за глобалну пандемију COVID-19, који утичу на организацију различитих активности. Честитала је на изврсној реакцији на постојеће изазове и на иновативним алатима које ОСЦЕ уводи у свакодневни рад, како би организација остала оперативна.

Директорица Јрјола је преузела улогу генералне секретарке у врло захтјевном и непредвидивом периоду, како због пандемије, тако и због ОСЦЕ-ове политичке перспективе.

Говорећи о теренским мисијама, министрица је истакнула активно учешће Босне и Херцеговине у бројним мисијама ОСЦЕ-а на терену, укључујући и ону најсвеобухватнију и најзахтјевнију у Украјини, гдје је контигент наше земље трећи по величини и чини га 50 чланова особља – саопћено је данас из МВПБиХ.

Наше учешће и интерес, додала је министрица Турковић, једнаки су сада као и прије шест година, када је мисија успостављена и када су изазови били далеко сложенији.

Као земља домаћин једне од највећих мисија ОСЦЕ-а на терену, министрица је истакнула важност помоћи која се годинама пружа Босни и Херцеговини током опоравка и изградње демократских институција, што опћенито успјешним чини демократске процесе у земљи.