Министрица вањских послова Босне и Херцеговине Бисера Турковић изјавила је да се потписивањем докумената Берлинског процеса и придруживања БиХ Заједничком регионалном тржишту и Зеленој агенди за Западни Балкан додатно интензивира регионална сарадња, те убрзава процес приближавања БиХ и читавог региона ЕУ.

Турковић је након што је данас у Софији у име БиХ потписала ове документе, рекла да њиховом ратификацијом цијели регион прихвата стандарде Заједничког тржишта ЕУ и отвара велике могућности убрзања пута ка ЕУ, саопштено је из Министарства вањских послова БиХ.

“Ријеч је о документима, чија ће реализација додатно учврстити регионалну сарадњу на бази четири слободе ЕУ – слобода кретања људи, капитала, услуга и робе, те омогућити тржишту Западног Балкана да се значајно приближи тржишту Уније”, нагласила је Турковић.

Она је додала да би зелена и дигитална агенда земљама региона требало да омогући енергетску трансформацију региона и приближавање Западног Балкана нивоу информатичког друштва ЕУ.

“Треба нагласити да Акциони план за Заједничко регионално тржиште представља и секторску разраду имплементације новог Инвестиционог плана ЕУ за Западни Балкан у износу од девет милијарди еура неповратних средстава, те милијарду еура за инфраструктуру и 20 милијарди еура гарантне шеме ЕУ за Западни Балкан”, рекла је Турковић.

Она је подсјетила да су покровитељи Берлинског процеса Нјемачка, Аустрија, Француска, Италија, Пољска, Бугарска, Европска комисија, као и Велика Британија.