Министар иностраних послова БиХ Бисера Турковић рекла је за БХРТ да вјерује да ће се постићи договор да Хрватском по питању Трговске горе, као и да очекује подршку земаља Европске уније у рјешавању овог проблема.

“Ја вјерујем да ћемо ми у финалном исходу постићи договор са Хрватском. И њима треба бити битно да ријека Уна остане незагађена. Не само да је становништво у БиХ угрожено, него је и у Хрватској. Вјерујем да ћемо наћи подршку и од земаља Европске уније, али и свих осталих који се баве еколошким проблемима и оних који познају нуклеарну тематику”, рекла је Турковићева за емисију “БХТ1 уживо”.

Она је рекла да је на конференцији Међународне агенције за атомску енергију у Бечу говорила о проблемима са којима се БиХ суочава када је у питању Трговска гора и упознала све са опасношћу којој се излаже око 300 хиљада становника тог подручја, уколико Хрватска изгради одлагалиште за нуклеарни отпад на том мјесту.

“Треба се наћи друго мјесто. Ми не тражимо ништа више од онога што се примјењује у свијету када су у питању такви пројекти”, казала је Турковићева.

Када је у питању посјета Хрватској у којој је учествовала са замјеницима предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Човићем и Изетбеговићем, Турковићева каже да је то била пријатељска посјета, те да је једино битно гледати суштину посјете и шта се учинило том посјетом.

“То је пријатељска посјета у којој су учествовала два замјеника предсједавајућег Дома народа. Важније је гледати суштину састанка, а то је да се односи двије земље интензивирају и поправе, да се дотакну сва отворена питања и како их ријештити. То треба бити фокус – шта се учинило и шта ће се учинити”, истакла је Турковићева.

Турковићева је истакла да се на Босну Херцеговину треба гледати као на цјеловиту земљу.

“БиХ треба да буде гледана цјеловита, земља са три конститутивана народа и само тако и пристајемо”, нагласила је Туровићева.

Када је у питању наставак сарадње са Хрватском, она сматра да је сада потребно усагласити се са колегама у Савјету министара и договорити састанак са Владом Хрватске у Босни и Херцеговини, те да би тај састанак могао бити почетком новембра.

“Задњи такав састанак је био 2017. године када је Влада Хрватске дошла овдје и одржала састанак са министрима из Савјета министара. Сада је вријеме за узвратну такву посјету, јер би било врло корисно ставити на сто све теме које нас тиште и да наставимо интензивније радити на њиховом рјешавању. Мој приједлог је да такав састанак буде одржан почетком новембра. Он ће нам омогућити да све теме буду припремљене и стављене на сто министара којих се тичу”, рекла је Турковићева.

Када је у питању сарадња БиХ са земљама региона, Турковићева истиче да је она добра, поготово када је у питању политичка сарадња.

Она је казала да је посјета америчког државног секретара Мајка Пампеа региону оправдана, али да не види разлог зашто он не би посјетио и Босну и Херцеговину.

“Мислим да он обавља зацртане и потребне посјете и логично да иде у Хрватску, она је једна од потписница Дејтонског споразума. Ми имамо 25. годишњицу потписивања Дејтонског споразума, много је разлога да дође у сусједство, мада не видим зашто то не би било и у Босни и Херцеговини”, истакла је Турковићева.