Замјеница предсједавајућег Вијећа министара и министрица вањских послова БиХ Бисера Турковић о више је актуелних тема разговарала данас у Сарајеву с министром вањских послова Јапана Тошимитсуом Мотегијем који борави у посјети Босни и Херцеговини, након чега су потписана и два споразума.

Споразум размјеном нота између Вијећа министара БиХ и Владе Јапана о бесповратној помоћи у износу од пет стотина милиона јапанских јена потписали су министрица вањских послова БиХ Бисера Турковић и министар вањских послова Јапана Тошимитсу Мотеги.

Амбасадор Јапана у БиХ Макото Ито и директор Међународног фонда за јачање људске сигурности (ИТФ) Томаж Ловренчич потписали су Споразум између Амбасаде Јапана у БиХ и ИТФ-а о додјели бесповратних средстава за Пројекат подршке деминирању у Бихаћу, Доњем Вакуфу, Добоју и Фочи.

Министрица Турковић је на прес-конференцији након састанка казала да је Јапан доказани пријатељ БиХ и њених грађана, што се кроз 25 година дипломатских односа изнова потврђује.

Навела је да је с колегом из Јапана разговарала о три најважнија питања – борби против посљедица пандемије коронавируса, напретку БиХ те продубљавању економске сарадње између двије државе.

Истакнула је несебичну помоћ Владе Јапана која је издвојила 500 милиона јена, што је близу осам милиона КМ бесповратне помоћи БиХ.

Она је најавила да ће средства бити уложена у јачање капацитета за борбу против илегалне миграције. Оцијенила је да ће то бити снажан допринос јачању државе и институција које се већ дуже вријеме суочавају са тим проблемом. Имплементација споразума који је данас потписан почиње у најскорије вријеме.

Министрица Турковић је навела да ће помоћ бити усмјерена на куповину возила и то Гранићној полицији БиХ, Служби за послове са странцима БиХ, МУП-у РС-а, Федералном министарству унутрашњих послова и МУП-у Унско-санског кантона.

Изузетно је важна и помоћ за пројекте деминирања на чему смо захвални – навела је Турковић.

Каже да су највише разговарали о борби против пандемије коронавируса, посебно проблемима у испоруци вакцина.

Напоменула је да је министар Мотеги недавно присуствовао састанку на највишем нивоу у вези са ситуацијом у КОВАКС механизму.

Пренијела сам колеги Мотегију незадовољство грађана динамиком испоруке вакцина које су плаћене и наручене на вријеме. Иако су се ствари у посљедњих неколико седмица покренуле с мртве тачке и представљају одређено охрабрење, вјерујем да ће Јапан из своје утјецајне позиције помоћи како би те испоруке кренуле у још интензивинијем и праведнијем правцу – навела је Турковић.

Када је ријеч о политичкој ситуацији казала је да је Јапан, као чланица Вијећа за имплементацију мира, врло јасно подржао територијални интегритет и суверенитет БиХ, те одбацио било какве покушаје да се наруши Дејтонски мировни споразум.

Потврдили смо нашу преданост реформама на путу ка чланству у ЕУ и НАТО-у, успркос понекад врло негативној реторици – нагласила је Турковић.

Такођер, разговарано је о фокусу на развој инфраструктуралних пројеката, те на економски раст. Министрица је оцијенила да БиХ има шансу да из ове кризе изађе снажнија и економски боље позиционирана.

Када је у питању економска сарадња, истакнула је да постоји огроман простор за напредак, не само као БиХ него цијела регија западног Балкана. Јапан је показао спремност да гради снажније односе кроз инцијативу за цијели западни Балкан.

На томе, навела је Турковић, можемо градити будуће заједничке пројекте.

Пандемија је показала да физичка удаљеност не мора бити препрека за раст економске и трговинске сарадње. Обавезали смо се да ћемо у најскорије вријеме формирати широки и садржајни оквир за јачање економске сарадње у областима од обостраног интереса – најавила је Турковић.

Велики потенцијал за сарадњу она види у сектору туризма, спорта, културе, енергетике, информационо-комуникацијских технологија, дрвној, металној и текстилној индустији.

Закључила је да је посјета министра Монтегија велика част за БиХ, истакнувши да су за земљу попут БиХ добри односи с Јапаном од великог значаја, не само због велике помоћи која стиже када је најпотребније, него и због чињенице да БиХ има великог пријатеља међу најмоћнијим свјетским државама.

Министар вањских послова Јапана Тошимитсу Мотеги је казао да Јапан и БиХ ове године славе 25. годишњицу успоставе дипломатских односа.

Он је истакнуо да Јапан и БиХ дијеле основне вриједности као што су слобода, демократија, људска права, владавина права и тржишна економија.

Кроз потписивање уговора о донацији потребне опреме за граничну контролу, те кроз пројекат деминирања који ћемо извршити у сарадњи са словеначком невладином организацијом, унаприједили смо билатералну сарадњу између двије државе – навео је министар Мотеги.

Поручио је да Јапан подржава суверенитет и државно јединство БиХ. У том погледу, послије потписивања Дејтонског мировног споразума, Јапан је као члан Управног одбора Вијећа за проведбу мира наставио помагати грађанима БиХ у областима заштите околиша, медицине, образовања и деминирања.

Министар Мотеги је навео да ће Јапан и даље помагати БиХ у изградњи државе и помирењу народа.

Улазак земаља западног Балкана, укључујући БиХ, у ЕУ је врло битан за реализацију уједињене Европе – истакнуо је он, те додао да ће Јапан наставити помагати унутрашње рефроме БиХ на путу ка чланству у ЕУ.