Министрица вањских послова Босне и Херцеговине Бисера Турковић казал је како се њене изјаве искривљују и злоупотребљавају у јавном простору.

Она је казала како је познат став Странке домократске акције, којој она припада, о будућем уређењу Босне и Херцеговине одраније и већ је у неколико наврата изазивало полемике у јавности.

Дакле, странка којој припадам, али и ја лично, сматрамо да би наша држава била најфункционалнија са три нивоа власти – државним, регионалним и локалним. Обзиром да су ови политички ставови познати и увијек доступни јавности, не видим разлог за бурне реакције којима се беспотребно подижу тензије.

Такођер је истакла како се многобројни политички представници вјероватно нису ни удостојили да прегледају њено копмлетно гостовање на Фаце ТВ.

Желим да нагласим да искривљивање и злоупотреба мојих изјава, с циљем скретања пажње са важних процеса који се дешавају и који слиједе, никоме неће донијети ништа добро на овим просторима. Јасно је да посљедња дешавања у УН-у, пред Комитетом за вањске послове Заступничког дома Конгреса САД-а и Европској унији, али и други најављени процеси, уносе нервозу кочничарима напретка Босне и Херцеговине, али је недупустиво и с гнушањем одбацујем злоупотребу и конструисање мојих изјава, посебно у којима су изнесене тврдње да сам вријеђала један народ. То сам, подсјећам, и у поменутом гостовању демантовала и појаснила.

Министрица Турковић се сложила са многим реакцијама и захтјевима да је потребно избјегавати запаљиву реторику, те да је потребно да уважавамо једни друге и поштујемо Дејтонски мировни споразум.

За почетак, предлажем да се престане негирати геноцид над Бошњацима, да се поштују судске пресуде, да се престану величати ратни злочинци, да се одузму одликовања ратним злочинцима, да се константно не вријеђа један народ сводећи га на вјерску скупину, да се не вријеђају вјерски службеници…

Нагласила је да треба престати системска дискриминација у Републици Српској, те да се испоштује пресуда Уставног суда Босне и Херцеговине и бошњачкој дјеци омогући изучавање босанског језика.

Да се из уџбеника уклони ратни злочинац Ратко Младић, да се поштује члан 97. Устава ентитета РС и да се омогући запошљавање у јавном сектору по попису из 1991. године, да се уклони илегално саграђена црква у дворишту Фате Орловић у Коњевић Пољу, да се расвијетле убиства 13 повратника у ентитету РС…

Почетак рјешавања ових проблема, истински би потврдио да поштујемо законе, Устав, Дејтонски споразум, те да више уважавамо и поштујемо једни друге, казала је Турковић.

О појединцима који су тражили моје извињење и држали моралне лекције, не бих пуно говорила. Подсјетит ћу да су неки од њих, према изјавама свједока, умијешани у премјештање масовних гробница након геноцида у Сребреници и ратна дешавања у Котор Варошу и Бањалуци, док су неки, мимо цијелог цивилизираног свијета, одбили да се 11. јули прогласи Даном жалости у Босни и Херцеговини.