Министрица вањских послова Босне и Херцеговине Бисера Турковић упозорила је данас у Бечу да предложена локација одлагалишта нуклеарног отпада угрожава бх. национално благо – ријеку Уну и 300.000 становника на сјеверу Босне и Херцеговине.

У уводном излагању на Генералној скупштини Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) нагласила је да је пандемија Covid-19 суочила свијет с незапамћеном ситуацијом, али док траје борба за рјешавање те ситуације не смије се заборавити поштивање људских права, с правом на живот, који је њихов темељ.

”У сјеверној Босни и Херцеговини данас је угрожено то право на живот. Због предложеног одлагалишта нуклеарног отпада у Трговској гори, у сусједној држави Хрватској, угрожени су животи оних који живе у близини ријеке Уне, једне од ријетких нетакнутих и бистрих ријека у Европи према Натионал Геограпхицу”, подвукла је.

Како је нагласила предложена локација у Трговској гори удаљена је мање од једног километра од границе с Босном и Херцеговином и та потенцијална локација за нуклеарни отпад пријети цурењем у подземне воде, које се улијевају у ријеку Уну, на коју се становништво сјеверне БиХ егзистенцијално ослања.

”Државна регулаторна агенција за радијацијску и нуклеарну сигурност Босне и Херцеговине сматра да предложено мјесто на Трговској гори представља висок ризик за потенцијалне земљотресе, клизишта и поплаве. Сеизмичка подручја попут овог не удовољавају међународним стандардима за изградњу таквог постројења за нуклеарни отпад”, казала је министрица Турковић.

Такођер, истакнула је, да предложено мјесто представља директну пријетњу локалним заједницама, које броје 300.000 људи, који се свакодневно ослањају на ријеку Уну.

”Потенцијални негативни утјецаји на здравље такођер изазивају осјећај страха код локалног становништва у обје земље, што би онда могло довести до негативних социо-економских утјецаја. Стога тражимо помоћ Европске уније и ИАЕА-а како бисмо помогли нашем сусједу да пронађе сигурно и прикладно мјесто за свој нуклеарни отпад”, додала је.

То мјесто не треба да пријети нашим животима и треба бити мјесто које неће утјецати на бх. национално благо, ријеку Уну.

”Помозите нам ојачати право на живот, темељ људских права, до којег искрено држимо као земља, која тежи да постане кандидат за чланство у Европској унији”, казала је у обраћању министрица Турковић.

Током службене петодневне посјете Републици Аустрији, Турковић ће одржати низ састанака са највишим званичницима неколико агенција Уједињених нација (УН) са сједиштем у Бечу и ОСЦЕ-а.

Такођер, састат ће се и с три министра из Владе Републике Аустрије, те уприличити састанак с почасним конзулима Босне и Херцеговине у Републици Аустрији, најављено је из Уред за односе с јавношћу Министарства вањских послова БиХ.