Министар вањских послова БиХ Бисера Турковић сматра да је данашња одлука Савјета министара о неусвајању приједлога за олакшавање визног режима за Велику Британију, Ирску и Саудијску Арабију политички мотивисана, те да је тиме пропуштена историјска шанса да се ублаже негативне посљедице пандемије на туристички сектор.

“Не могу пронаћи никакво оправдање за овакав чин. Али, ово је можда најбољи одговор на питање због чега Босна и Херцеговина не напредује брже и због чега је још толико изазова пред нама”, наводи се у саопштењу Министарства вањских послова БиХ.

Турковићева сматра да су ове “злонамјерне опструкције” дошле од минситара из ХДЗ, а посебно министра правде БиХ Јосипа Грубеше.

У саопштењу се додаје да ће Министарство вањских послова БиХ размотрити све законске могућности како би олакшали издавање виза за туристе који желе доћи у БиХ, “како би спасили што се спасити може”.

“Спремни смо хитно кадровски ојачати амбасаде те пронаћи и друге модалитете у складу са законом. Али, не можемо се отети дојму да је некоме циљ био да се онемогући економски опоравак БиХ”, истиче се у саопштењу.