Босна и Херцеговина је раније имала користи од подршке Фонда за изградњу мира и циљ нам је и даље да будемо присутни и активни у расправама и одлукама о универзалним демократским праксама, рекла је замјеница предсједавајућег Вијећа министара и министрица вањских послова БиХ Бисера Турковић на видео-конференцији о обнављању Фонда за изградњу мира, која је одржана у организацији генералног секретара УН-а Антониа Гутереша.

У уводном дијелу конференције на високом нивоу, присутнима се обратио генерални секретар Гутереш и представници неколико земаља, док су у другом дијелу говорили премијери, замјеници премијера, министри вањских послова и други представници 64 државе из цијелог свијета, међу којима и министрица Турковић.

Министрица је истакла важност ове конференције, наводећи да вјерује да ће се отворити могућности за јачање међусобне сарадње осигуравањем приступа ресурсима за рјешавање дугорочних изазова за одржавање мира.

Навела је да Босна и Херцеговина непрестано тежи бити конструктивним дијелом УН-ове мисије.

Полако, али стабилно, наша земља је напредовала од тренутка када смо били само прималац помоћи међународне заједнице током фазе изградње и јачања властитих институција, до државе када смо почели дијелити своје добре праксе и искуства у учвршћивању мира и стварање бољег друштва, углавном кроз наше чланство у најважнијим тијелима УН-а и наше учешће у мировним операцијама УН-а широм свијета…- казала је Турковић.

Подцртала је како је Фонд за изградњу мира генералног секретара солидан начин за даљњу изградњу снажних и међусобно ојачаних партнерстава, која слиједе јасну визију и комплементарне процесе одржавања мира и подршке инклузивности.

Босна и Херцеговина је раније имала користи од подршке ПБФ-а. Фонд је одиграо важну улогу у подршци младим људима широм земље. Циљ нам је и даље да будемо присутни и активни у тренутним расправама и одлукама о универзалним демократским праксама и инклузивним друштвима, која настоје побољшати плуралистичке праксе. Снажан Фонд за изградњу мира може нам само помоћи да брже и успјешније постигнемо ове циљеве – казала је министрица Турковић, саопћено је из МВП-а БиХ