Министрица вањских послова Босне и Херцеговине Бисера Турковић објавила је да је добила потврду да ће први контингент вакцина против коронавируса за Босну и Херцеговину из Европске уније, а који ће бити плаћен из ИПА фондова, стићи у уторак те да ће испоруке убудуће бити редовне.

”Грађани БиХ су захвални Европској унији и државама чланицама, посебно Министарству вањских послова Аустрије који доприносе борби против КОВИД-19”, написала је Турковић на Твитеру.

Сатлер: Наредне седмице испориука Фајзер вакцина

Шеф Делегације Европске уније у Босни и Херцеговини Јохан Сатлер такође је потврдио да сљедеће седмице почиње испорука вакцина за БиХ и прецизирао да је ријеч о вакцинама ”Фајзер/БиоНТек”.

Сатлер је у објави на ”Твитеру” истакао да ЕУ брине о Босни и Херцеговини, те да је пружила медицинску помоћ од 7,76 милиона еура здравственим установама широм земље, односно 13,7 милиона еура за вакцине и медицинску опрему.

Предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен обавијестила је раније лидере региона да ће у другој половини априла почети испорука 650.000 ”Фајзерових” вакцина земљама западног Балкана, што је донација ЕУ.

Од тога Босни и Херцеговини припада 214.000 вакцина.