Суд у Турској изрекао је данас више стотина казни доживотног затвора лицима, међу којима су војни команданти и пилоти, који су били оптужени за покушај државног удара 2016. године из ваздухопловне базе недалеко од Анкаре.

Доживотне затворске казне добило је 25 пилота авиона “Ф-16” са могућношћу пријевременог ослобађања, а четири цивила добила су по 79 казни доживотног затвора.

Бивши командант ратног ваздухопловства Акин Озтурк и остали из базе “Акинчи” били су оптужени да су управљали државним ударом и бомбардовањем државних објеката, укључујући парламент, као и за покушај убиства предсједника Тајипа Ердогана.

Ово је био процес у којем се судило најистакнутијим личностима до сада. Хиљаде људи оптужене су за учешће у покушају државног удара као присталице имама из САД Фетулаха Гулена.

Гулен /79/, некадашњи Ердоганов савезник, демантује да је имао улогу у државном удару. Њему је суђено у одсуству заједно са групом од још пет особа.

Од 475 оптужених особа у овом процесу, 375 се налази у притвору.

Више од 250 људи погинуло је у покушају свргавања власти 15. јула 2016. године, када су побуњени војници у авионима, хеликоптерима и тенковима кренули да преузму контролу над кључним државним институцијама.