Турски министар здравља Фахретин Коча најавио је план вакцинације који ће започети експерименталном “инактивираном вакцином” касније овог мјесеца у борби против пандемије ковид-19 ,усред наглог пораста инфекција и смртних случајева.

Коча је раније саопштио да је постигнут договор са кинеском компанијом “Синовак бајотек” о испоруци 50 милиона доза вакцине “корона вак”, која је тренутно у трећој фази клиничких испитивања.

Министар је сада објавио да ће прве количине ове вакцине стићи у Турску послије 11. децембра, пренио је АП.

Неактивне вакцине праве се узгајањем читавог вируса у лабораторији, а потом његовим убијањем. Овај процес може да траје дуже у поређењу са новим технологијама производње вакцина.

Неактивне вакцине омогућавају тијелу да се упозна са самим вирусом умјесто само са његовим протеином из шиљка који олакшава његов продор у ћелију.

Коча је рекао да ће одобрење за употребу ове вакцине бити издато након што турске лабораторије потврде да је вакцина безбједна и послије процјене резултата треће фазе испитивања.

У новембру је “Лансет” објавио да је, према анализи прве и друге фазе тестирања “корона вака”, утврђено да је њена ефикасност умјерена и да она ствара мањи број антитијела него код пацијената који се опораве од ковида 19.