Турска ће у понедјељак почети ублажавати строге мјере против корона вируса те допустити кретање тијеком дана, а задржати полицијски сат преко ноћи и викенда, објавило је у уредби министарство унутарњих послова у недјељу.

Предсједник Таyyип Ердоган рекао је у петак да ће Турска поступно изићи из потпуног затварања уведеног прије два и пол тједна и знатније укинути ограничења у липњу.

Турске власти построжиле су мјере против корона вируса након што се број дневних случајева Цовида-19 у травњу повисио на више од 60.000, што је једна од највиших стопа на свијету, а број умрлих досегао готово 400 дневно.

До 1. липња, људи ће морати остати код куће између 21 сат и 5 сати ујутро радним даном и од петка навечер до понедјељка ујутро, осим допуштене купње основних потрепштина, наводи се у одредби министарства.

Речено је да ће међуградска путовања бити допуштена изван радног времена, док ће ресторани и кафићи бити ограничени на услуге за ван.

Трговачки ће се центри отворити радним даном, али садржаји попут спортских клубова и кина остат ће затворени, додаје се.

Иако је Турска тијеком пандемије увела ограничења кретања и активности људи, Ердоган је настојао одржати производњу држећи творнице отворенима чак и након потпуног затварања.

Број нових дневних случајева пао је на 11.000, нагло у односу на прошли мјесец, али и даље је већи од циља од 5.000 заражених, који је Ердоган поставио на почетку затварања.

Отприлике 10,8 милијуна људи потпуно је цијепљено, или 13 посто популације, а 14,9 милијуна добило је само прву дозу.