Турски истраживачки брод “Оруч Реис” вратио се данас у луку из спорних вода у Средоземном мору, мање од двије седмице пред одржавање самита Европске уније на којем ће бити размотрене евентуалне санкције против Анкаре.

Министарство енергетике саопштило је данас да је брод окончао свој задатак почет 10. августа.

“Брод је прикупио 10.995 километара дводимензионалних сеизмичких података и вратио се у луку Анталија”, исакли су у саопштењу.

Турска и Грчка споре се око дужине свог континенталног дијела и права на евентуалне енергетске ресурсе на истоку Средоземног мора. Тензије су појачане у августу, када је Анкара послала брод да изради мапу за ископавање енергената у водама на које право полаже и Грчка.

Турска је повукла брод из спорних вода пред одржавање претходног самита ЕУ у октобру како би “омогућила пут дипломатији”, али је “Оруч Реис” касније вратила након, како се наводи, неповољног исхода самита.

Почетком мјесеца, Турска је саопштила да ће “Оруч Реис” бити у региону до 29. новембра.

Након неколико седмица тензија, Анкара и Атина су се у септембру сагласиле да наставе разговоре о спорним поморским водама, али је Грчка истакла да неће покретати разговоре све док су турски бродови у спорним дијеловима региона.

Посланици Европског парламента прошле седмице затражили су увођење санкције Анкари због посјете турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана сјеверном дијелу Кипра и операција Турске на истоку Медитерана.

Лидери ЕУ састају се 11. и 12. децембра ради разговора о санкцијама,а Француска предводи иницијативу да Анкара буде кажњена.