Вијеће за националну сигурност Турске навело је да нема одступања у заштити интереса турског народа на копну, мору или у зраку, коментаришући посљедња дешавања на источном Медитерану.

Турска је за дијалог на свакој платформи у вези с праведном расподјелом природних ресурса у регији, наводи се у саопћењу објављеном након састанка Вијећа за националну сигурност Турске у Анкари, којим је предсједавао турски предсједник Реџеп Тајип Ердоан.

Турска позива Европску унију и друге организације да поштују права и интересе Турске и Турске Републике Сјеверни Кипар на источном Медитерану.

“Турска позива земље које својим поступцима крше међународно право да дјелују разборито, посебно по питању демилитаризације острва”, саопћило је Вијеће националне сигурности Турске те поручило:

“Турска, која је у сваком регионалном и глобалном сукобу увијек била на страни закона и правде, своје ставове и поступке на источном Медитерану такођер је подузела, вођена истим принципима”.

Такођер је речено како ће Турска и даље подузимати потребне напоре како би се успоставили мир и сигурност у Сирији.

“Турска ће задржати своју позицију како би се осигурали мир и просперитет у Сирији и Либији, гдје заговара борбу против тероризма и успостављање стабилности”.

На крају се додаје како Турска позива међународну заједницу да подузме потребне кораке против терористичких организација које узурпирају слободу и ресурсе потлачених земаља и народа.