У истанбулској џамији Аја Софији клањан је бајрам-намаз, први пут послије 87 година поводом Рамазанског бајрама.

Од дана отворења Аја Софије за молитве, 24. јула прошле године, у њој је једном клањан бајрам-намаз поводом Курбан-бајрама.

Вјерници су данас, поводом Рамазанског бајрама, уз поштивање мјера у циљу спречавања ширења коронавируса обавили бајрам-намаз.

Аја Софија као црква је служила 916 година, до османлијског освајања Истанбула, док је статус џамије имала од 1453. до 1934, када је добила статус музеја.

Турски суд је 10. јула прошле године поништио одлуку некадашње Владе те земље којом је 24. новембра 1934. Аја Софији додијељен статус музеја. Чином поништења поменуте одлуке, Аја Софији је враћен статус џамије.

Као једна од најпосјећенијих туристичких дестинација у граду на Босфору, Аја Софија је од 1985. године уврштена на УНЕСЦО-ву листу свјетске културне баштине.

Турске власти су најавиле да ће и даље чувати културно-хисторијске вриједности Аја Софије и то на начин да ће за вјерске обреде у њој бити надлежна Управа за вјерске послове Турске, а о рестаурацији, конзервацији и заштити ће бринути Министарство културе и туризма те земље.

Туристи и даље моћи посјећивати Ају Софију, и то бесплатно, а фреске на зидовима ће завјесама бити прекриване само за вријеме намаза у џамији.