Најмање 1.594 илегална мигранта задржана су у Турској у току протекле седмице, показују подаци сигурносних агенција које је анализирала Агенција Анадолија.

У више операција је задржано 913 миграната, а извршиле су их жандармеријске снаге у сјевероисточним покрајинама Едирне, Киркларели и Текирдаг на граници с Грчком и Бугарском.

Према извјештајима локалних сигурносних снага у Едирни, Грчка је у посљедње вријеме интензивирала напоре да врати илегалне мигранте у Турску што представља кршење Женевске конвенције, Европске конвенције о људским правима и УН-ове Конвенције против мучења.

У обалним западним градовима Канаккалеу, Баликесиру, Ајдину и Измиру, турска обалска стража и жандармеријске снаге окупиле су укупно 512 миграната који су покушавали прећи у Европу кроз Грчку.

Полиција је у Анкари привела 23 мигранта. У јужној покрајини Мерсин приведено је укупно 17 илегалних миграната. Грчка је присилно вратила 80 миграната у Едирну.

Међу мигрантима су држављани Пакистана, Конга, Сирије, Ирака, Афганистана, Туниса, Кувајта, Марока, Туркменистана, Египта, Бангладеша, Индије, Алжира, Сомалије, Гане, Јемена, Палестине, Еритреје и Нигерије.

Сви мигранти су смјештени у болнице ради медицинске скрби или пребачени у покрајинске миграционе уреде.

У 2019. години у Турској је задржано више од 454.500 илегалних миграната, наводи Министарство унутрашњих послова.