Турски научници у сарадњи с нанотехнолошком компанијом Нанографи раде на развоју прве турске интраназалне вакцине против коронавируса.

Министар индустрије и технологије Републике Турске Мустафа Варанк присуствовао је свечаном отварању новог погона компаније Нанографи у којем ће се производити графен. Истакао је да је новим инвестицијама Турска ушла у ред десет држава на свијету које могу производити графен у тако великим обиму.

Он је у обраћању присутним казао да турски стручњаци с том компанијом раде и на развоју интраназалне вакцине, односно назалног спреја, која би у борби против коронавируса могла бити ефективнија од вакцина које се дају ињекцијом.

Истичући како ће производња домаће антицовид вакцине појачати напоре Турске у борби против пандемије KОВИД-19, Варанк је казао да ће интраназалну вакцину бити могуће моделирати у случају појаве нових мутираних варијанти коронавируса.

Он је казао такођер да су све предклиничке фазе развоја и тестирања вакцине успјешно завршене и да ускоро почиње тестирање на људима.

“Након што све клиничке фазе буду успјешно завршене, циљ нам је да током ове године почнемо и кориштење те вакцине”, казао је Варанк.