Турска је саопштила да санкције Европске уније против турске фирме “Аврасја”, оптуженој за кршење УН ембарга на испоруке наоружања Либији, представљају пристрасан став и двоструке стандарде.

ЕУ је јуче замрзнула средства бродске компаније “Аврасја”, чији је брод “Чиркин” у јуну био умијешан у поморски инцидент између Француске и Турске.

Брисел оптужује компанију да је користила овај брод за кријумчарење оружја Либији, што Турска негира и тврди да је превозио хуманитарну помоћ.

ЕУ има поморску мисију која контролише поштовање ембарга на увоз оружја Либији.

“Операција ЕУ ‘Ирини’ награђује лидера Либијске националне армије (ЛНА) Калифу Хафтара, а кажњава међународно признату администрацију у Триполију”, саопштилии су из турског Министарства спољних послова.

У саопштењу су истакли да, игноришући земље и компаније, почевши од Уједињених Арапских Емирата који шаљу Хафтару наоружање копном и ваздухом, чиме крше одлуке Савјета безбједности УН, јасан је показатељ пристрасности ЕУ.

Постоји могућност да се Турска суочава са санкција ЕУ због спора са Грчком око права на природне ресурсе на истоку Медитерана, мада су тензије у паду у протеклих неколико дана.