Ливањски рудници угља Тушница одавно не постоје. Мјеродавни о томе нерадо говоре. Од тог предузећа није остало ништа, осим данашње, не баш лијепе, слике његових погона.

Рудници угљена Тушница и даље постоје, али само на папиру. У стварности су од њих остали само трагови и то у виду ових кратера претворених у мала језера и максимално девастираних објеката. Мјештани Оргуза, од којих су ту многи крух зарађивали, згрожени су садашњим изгледом тих рудничких погона.

ПЕТАР МИШИЋ, бивши радник „Тушнице“

Ништа остало није, продали све , покрали и тако.Ја сам радио туде 13 година, имам пензије 78 марака.

Једино што је од рудника остало неоштећено, јесте ова табла. Да није у самом средишту Ливна, вјеројатно би и она нестала.

НИКОЛА САЛАПИЋ, бивши радник „Тушнице“

Жалосно је када само можемо споменути овдје на лигниту да је једна сепарација која је можда вриједила 150, 200 тисућа марака најмање у старо жељезо отишла је за неких 30 тисућа марака.

Захваљујући крајње мутни пословима, Тушница је остала без свега што је имало вриједило, тврде и други.

ХУСЕИН БУКВИЋ, шеф Криминалистичке службе МУП-а Кантона 10

Апсолутно, по мом мишљењу постоји одређена врста криминалних радњи које би требало процесуирати. Међутим, да би полиција процесуирала она мора доћи до одређених података и да неко од званичника пријави евентуално отуђење и нестанак , или било које друге криминалне радње.

Свакако, за многа питања жупанијска влада има одговор, но, изгледа, не и када је ријеч о овим питањима која се односе на Руднике угљена Тушница. ОФФ Табу је то тема, посебице за кантоналног министра господарства који упорно одбија сваки јавни разговор о Тушници, подузећу од којега су изгледа многи имали користи, само не и власници земљишта на којему се годинама вршила експлоатација лигнита.

ПЕТАР МИШИЋ, бивши радник „Тушнице“

Имају ми дужни сада 13 година платит приход на пшеницу. Ништа, ујо вук магарца.

Ријеч је о земљишту које је Тушница давно узела у закуп, а које се већ дуго времена не могу обрађивати, јер су претворене у велике водене базене.

НИКОЛА САЛАПИЋ, бивши радник „Тушнице“

Да одемо и у рибу ту доле, да нас ухвати рибо чувар, отишли бисмо у затвор и за то.

Занимљиво, Рудници угљена Тушница већ више од десет година имају само једног запосленог. То је вршитељ дужности директора. Како смо успјели дознати, плаћа га жупанија, само изгледа из тога разлога да се не би покренуо стечај овог 130 година старог подузећа.