Према подацима за јавно здравство ХНЖ-а, сваке године се биљежи повећан број обољелих и умрлих од карцинома у овој жупанији.

Предњаче обољели од карцинома плућа, пробавног сустава, прсотате и дојке…

Равнатељ завода за јавно здравство ХНЖ-а Нермин Авдић каже да повећање буде за око пет посто у односу на претходне двије године.

“То је нешто по чему ми пратимо еуропске и земље у окружењу”, рекао је.

Број умрлих од карционма тренутно у заводу не доводе ни у везу с коронавирусом. Међутим, лијечници и удруге које се баве обољелима од малигних обољења кажу како би посљедице могле бити озбиљне.

На онкологији у Мостару ове године забиљежено је 600 првих прегледа док их је у истом раздобљу прошле године било 900.

Др. Драгана Милетић, специјалистица радиотерапије и онкологије у СКБ Мостар каже како онкологија биљежи 30 до 40 посто мањи број првих прегледа.

“Ова пандемија је довела не до смањења карцинома, него је дошло до тога да су се пацијенти пропустили дијагностицирати јер је цовид стављен у центар збивања”, казала је.

Предсједница удруге “Нови поглед” из Мостара Маја Мемић такођер подсјећа како због короне не треба занемарити друге здравствене проблеме.

“Људи кажу да ће се тестирати кад прође корона, но да не би тада било касно”, пита се Мемић.

Карционом је водећи здравствени проблем и други по смртности након кардиоваскуларних проблема. Лијечници упозоравају на важност превенције чак и у вријеме пандемије, посебице када је у питању карционом дојке који је у 96 посто случајева излијечив.