Ватрогасци из Купреса и Томиславграда протекле су ноћи угасили велики пожар који се с оближњег поља проширио на борову шуму у близини Спортско рекреативног центра Адриа ски на Чајуши.

До пожара је дошло услијед неконтролираног паљења сухе траве. Ватра се брзо проширила на борову шуму, а купрешким ватрогасцима у помоћ су прискочили припадници Професионалне ватрогасне постројбе Томиславград.

Како је за Фену казао заповједник ПВП Томиславград Мате Јурчевић, ватрогасци из Томиславграда су по изласку на терен прво кренули с гашењем најкритичнијег дијела пожаришта – простора високе шуме на Чајуши, а након што је ватра на том дијелу стављена под контролу, заједно с дјелатницима шумарије Купрес и Томиславград угашена је око седам километара дуга пожарна фронта на Купрешком пољу.

”До оваквог неконтролираног ширења пожара и стварање велике фронте не би дошло да се одмах приступило његовом гашењу. Зато код нас вриједи правило: чим се укаже и стигне дојава око пожара ма гдје год се појавио, одмах се иде на његово санирање. Пожар се гаси у његовом зачетку, а не кад се распламса. Такођер, за ватрогаство вриједи квалитетна и добра опрема те обучено људство што се показало учинковито доста пута на простору опћине Томиславград”, казао је Јурчевић.

Услијед великог дима било је отежано прометовање на магистралној прометници Купрес – Шујица, а због смањене видљивости купрешка полиција обуставила је промет у трајању једног сата.