У Републици Српској за викенд су најављене појачане инспекцијске контроле кафића, ресторана, свадбених салона и хотела у којима је дозвољено окупљање до 50 људи и радно вријеме до 23 часа. Угоститељи траже продужење рада до поноћи, уз поштовање свих епидемиолошких мјера. Истичу да су губици за 50 одсто већи у односу на прошлу годину.

Најављене инспекцијске контроле и казне за неодговорне дисциплиновале су власнике угоститељских објеката да синоћ затворе локале у 23 часа. Грађани су незадовољни ограниченим радним временом.

Распоред столова, физичка дистанца, ношење маски особља, дезинфекција радних површина и поштивање радног времена у угоститељским објектима у фокусу су инспекцијских контрола. У Инспекторату Републике Српске истичу да је недопустиво да грађане, који се придржавају прописаних мјера, угрожава неколицина неодговорних угоститеља.

ДУШАНКА МАКИВИЋ, портпаролка Инспектората Републике Српске

„У протекла два мјесеца, од када је на снази уредба, имали смо 5.000 контрола, од чега су код 40 утврђене неправилности и којима су изречене казне, укупно 60.000 марака.“

Прописане мјере проузроковале су губитке у сектору туризма од 80 одсто, а угоститељства 50 одсто у односу на прошлу годину. Ова два сектора запошљавају 30.000 радника у Републици Српској и још 25.000 који су индиректно везани за њих, углавном комерцијалиста и добављача, каже предсједник Удружења угоститеља.

ЖЕЉКО ТАТИЋ, предсједник Удружења угоститеља Републике Српске

„Да ли то корона послије 23 часа хода или не хода? Ако радимо до 23 часа, зашто није дозвољено до поноћи или послије један. Свадбени салони који запошљавају велики број људи не могу да раде као ни ноћни клубови. Дозволите људима да раде. Људи су на рубу егзистенције.“

Власници кафића и ресторана траже продужење радног времена бар током љета. Кажу да су пазари и до 60 одсто мањи због скраћеног радног времена и ситуације са коронавирусом.

АЛМИН ЗЕМИЋ, власник угоститељског објекта „Дајак“

„Једино бих апеловао да бар тај сат продуже љети, до 1.септембра, раја излази у 9 – пола 10. То је једина замјерка кризном штабу. Највећи проблем за угоститеље је недолазак дијаспоре од које живимо.“

СТЕФАНИ ВУЛЕТА, радница у кафе пицерији „Мексико“

„Људи касније излазе, а ограничени смо радним временом и не би било лоше да се продужи бар за сат. 50 одсто људи не долази, слаб је посао.“

Осим кафића и ресторана, инспектори појачано контролишу и возила јавног превоза. Ношење маски је обавезно за путнике и возаче, физичка дистанца и редовна дезинфекција аутобуса. Резултати контрола биће саопштени у понедјељак.