Од почетка пандемије сектор угоститељства суочен је с ограничавајућим мјерама. Из Удружења послодаваца туризма и угоститељства подсјећају да су радили само десет мјесеци у години и то уз ограничења – редуциран број мјеста и скраћено радно вријеме. Свако ново ограничење за њих је неприхватљиво.

ДАЛИБОР ШАЈИЋ, предсједник Удружења “ХоРеКа”

“Даљим пооштравањем мјера долазимо до ситуације да смо буквално на кољенима. Једноставно нећемо моћи више радити, нећемо имати никакав приход, а ту долази до озбиљних проблема не само за нашу солвентност и ликвидност, већ и угрожавање наших радних мјеста.”

Истичу да сектор угоститељства не смије бити окривљен за погоршану епидемиолошку ситуацију те позивају грађане на личну одговорност. Подсјећају да је од почетка пандемије до септембра, из ове бранше отпуштено око три хиљаде радника. Приходи су за годину дана мањи око 40 одсто, а мјере су допринијеле и стварању сиве зоне.

ГОРАН КУРТИНОВИЋ, члан УО Удружења “ХоРеКа”

“Велики број радника је нађен непријављен у поејдиним објектима, према извјештајима инспекције, шта смо ми говорили да ће доћи. Наше је мишљење, кад би се урадила анализа, да би се видјело да исти ти радници који су нађени непријављени, су били пријављени у истом том објекту у прошлом периоду.”

У Унији удружења послодаваца напомињу да корона криза наноси економске штете послодавцима и због великог броја радника на боловањима.

САША ТРИВИЋ, предсједник Уније удружења послодаваца РС

“Подаци из мјесеца новембра и децембра кажу да смо имали повећан број краткотрајног боловања, који је на терет послодаваца, око 13.000 радника. Ми процјењујемо штету од ове тренутне ситуације на преко 5 милиона за све послодавце.”

Угоститељи збрајају штете због ограничења, а повртлари, који су на почетку пандемије подстицани на повећане засаде, имају неоткупљене вишкове. Под мотом „Наше мало неком значи много“ више од 37 тона кромпира подијелили су грађанима Бањалуке и хуманитарним организацијама.