Угљевик је друга општина у Републици Српској по висини просјечне плате. Са просјечном платом у износу 1.200 КМ, Угљевичани су по висини личног дохотка одмах иза општине Станари.

Статистика показује да је ова подмајевичка општина једна од најразвијенијих у Републици Српској, а какво је стање на терену?

У Угљевику се добро живи. Бар тако каже статистика по којој је просјечна плата у овој општини 1.176 марака и у континуираном је порасту.

УГЉЕВИК – ПРОСЈЕЧНА ПЛАТА СКОРО 1.200 КМ+

ВАСИЛИЈЕ ПЕРИЋ, начелник Општине Угљевик

“Када томе додамо да можда имамо најповољнијуцијену водоснабдијевања и комуналне услуге има повољнију цијену гријањаза оне који су корисници, мислим да можемоконстатовати да је породични живот у угљевикули је пизаистанајповољнији у цијелој регији”.

За ове бројке највећим дијелом заслужан је Рудник и Термоелектрана Угљевик, који је жила куцавица овог краја. Од укупног броја запослених њих скоро 80% је управо из Угљевика и околине.

НА РиТЕ ЗАПОСЛЕНО 1.500 УГЉЕВИЧАНА

ЧЕДОМИР СТОЈАНОВИЋ, генерални директор РиТЕ Угљевик

“Од неких 1950 радника, колико је било у прошлој години, има 1420 из угљевичке општине. Просјечна плата у РиТE за прошлу годину је била 1380 КМ.“

„Годишње ми издвајамо за плате и порезе 57, 8 милиона марака, што занчи мјесечно око 4 милиона и 800“.

Друга доминантна дјелатност у овом крају је воћарство, од које се, кажу они који се тиме баве, само животари. Већина воћа коју произведе Дарко Милошевић завршава у иностранству.

ИЗВОЗЕ ШЉИВЕ И ЈАБУКЕ

ДАРКО МИЛОШЕВИЋ, воћар

„Шљиве највише, затим јабуке крушке трешње, највећи дио наших производа завршава на европском тржишту, кроз извоз. Ми који се бавимо чистом пољопривредном приозводњом, окренути смо сами на себе, уздамо се у свој труд и свој производ, тако да нас тај просјечан лични доходак толико и не дотиче“.

Економисте овакве информације баш и не радују. Како кажу, дио становништва који није запослен на угљевичком гиганту има плате често ииспод просјечних. Уз то, присутно је и прекомијерно запошљавање.

ЕКОНОМИСТИ НИСУ ОПТИМИСТИ

АЛЕКСА МИЛОЈЕВИЋ, економски стручњак

„Нпр у аустрији 3000 радника произведе гоидшњу вриједност од шест милијарди, а код нас 9000 радника произведе десет пута мању вриједност. То значи да ми имамо девет десет пута више запослених радника“ Да вишка радника има, признаје и директор РиТЕ Угљевик, али и за то имају план.

СТИМУЛАТИВНИМ ОТПРЕМНИНАМА ПРОТИВ ВИШКА РАДНИКА

ЧЕДОМИР СТОЈАНОВИЋ, генерални директор РиТЕ Угљевик

„Ми смо кренули систем стимулативних отпремнина.Стимулишемо их одређеном новчаном цифром да иду у пензију, да ослобађамо мјеста млађима .У току су и прераспдјеле радника и надамо се да ће то дати резултате и планнирамо да то буде интензивноо у 2020 години“.

Иако је просјечна плата у Угљевику за око 350 КМ већа од просјечне плате у Републици Српској, она И даље не покрива трошкове потрошачке корпе за четворочлано домаћинство која износи 1.800 КМ. Породице већином спајају крај с крајем и режу трошкове како би плату “развукли” од првог до првог.